Bouwbedrijf Kuiper Vinkekampweg 43
3774 PK KOOTWIJKERBROEK

Uw contactpersoon

Uitbouw woning

Is uw woonkamer of keuken te klein, maar u wilt niet verhuizen, een uitbouw van uw woning kan de oplossing zijn.
Door het uitbouwen van uw woning creëert u meer leefruimte en dus meer woongemak.

Hoe gaan wij te werk bij het plaatsen van een uitbouw

Een standaard aanbouw/uitbouw plaatsen wij, na startdatum, gemiddeld binnen drie weken. Een uitbouw van 2.5 x 5.5 meter kost ongeveer € 25.000 inclusief BTW. Klik hier voor een gespecificeerd prijsoverzicht. Dit ter indicatie, uiteraard zijn er diverse mogelijkheden. 

Een uitbouw wordt door ons uitgevoerd door een gemetselde spouwmuur. Kozijnen en ramen plaatsen wij in hardhout of kunststof, voorzien van dubbelglas. De uitbouw wordt vakkundig voorzien van elektra- gas- en watervoorzieningen (volgens de NEN vormen).

Heeft u interesse in een uitbouw, neem dan contact met ons op voor een geheel vrijblijvende offerte. Wij komen persoonlijk bij u langs om de mogelijkheden te bekijken en uw wensen te bespreken. Wij denken graag met u mee en geven u vakkundig advies.

Wat moet u doen als u uw woning wil uitbouwen?

Uitbouw woningBij een uitbouw van uw woning moet u denken aan een aan- of uitbouw, zoals een serre, garage, keuken of berging. Deze aan- of uitbouw is altijd direct bereikbaar vanuit uw woning.

Is uw woning toch een beetje te klein geworden en is een uitbouw een oplossing? Als de ruimte er is, waarom zou u deze dan niet benutten. Zo'n uitbouw van uw woning kunt u echter niet zomaar bouwen. U zult zich namelijk aan bepaalde regels moeten houden, onder meer om uw veiligheid en die van omwonenden te waarborgen. Maar ook omdat uw uitbreiding moet passen in de omgeving en uw buren er geen last van mogen hebben. In sommige gevallen is daar een bouwvergunning voor nodig, in andere gevallen niet.

Wat is een woning uitbouw?

Een uitbouw is een bouwwerk dat u tegen uw bestaande woning aanbouwt en dat direct in verbinding staat met het woonhuis. Dit kan een garage of een berging zijn, maar ook
een uitbouw van uw woonkamer in de vorm van een serre of een uitbouw aan de keuken.

De voor- en achterkant-benadering

Belangrijk is waar u de aan- of uitbouw wilt bouwen. In de regel geldt, dat alles wat grenst aan de openbare ruimte (weg of groen), zoals de voorkant en bij hoekwoningen de zijkant van de woning, een grotere invloed heeft op de directe omgeving dan bouwwerken die aan de achterkant worden gebouwd. Daarom mag een aan- of uitbouw aan de voor- of zijkant van de woning meestal niet bouwvergunningsvrij worden gebouwd.

 

Geen bouwvergunning nodig

Als u bouwvergunningsvrij een aan- of uitbouw wilt plaatsen moet uw bouwplan aan de volgende voorwaarden voldoen:
 • de aan- of uitbouw wordt gebouwd aan een bestaande woning of een bestaand woongebouw.
 • de aan- of uitbouw moet op de grond staan (u mag dus geen bouwvergunningsvrije aanbouw bovenop een al bestaande aanbouw bouwen).
 • de aan- of uitbouw mag slechts uit één bouwlaag bestaan.
 • de aan- of uitbouw moet strekken tot vergroting van het woongenot. Met ‘woongenot’ wordt bedoeld dat het gebruik van de aan- of uitbouw gerelateerd moet zijn aan het wonen. Het aanbouwen van bijvoorbeeld een winkelruimte aan uw huis valt hier niet onder.
  - als u de aan- of uitbouw bouwt aan een oorspronkelijke achtergevel, dan moet de afstand tussen de aan- of uit bouw en de weg of het openbaar groen aan alle zijden meer dan 1 meter zijn.
  - als u de aan- of uitbouw bouwt aan een oorspronkelijke zijgevel die niet naar de weg of het openbaar groen gekeerd is, dan moet de afstand tussen de aan- of uitbouw en het voorerf en de afstand tussen de aan- of uitbouw en het erf van uw buren ten minste 1 meter zijn.
 • de aan- of uitbouw
  • is niet hoger dan 4 meter, gemeten vanaf het aansluitend terrein;
  • is niet hoger dan 0,25 meter boven de vloer van de eerste verdieping van uw woning;
  • is niet hoger dan de woning waar u tegenaan bouwt.
 • de aan- of uitbouw is niet breder dan de oorspronkelijke gevel waar deze tegenaan komt en steekt ten opzichte van de breedte van die gevel niet uit.
 • de aan- of uitbouw is minder dan 2,5 meter diep, gemeten vanuit de oorspronkelijke gevel waar tegenaan wordt gebouwd.
 • het bouwen van de aan- of uitbouw mag niet tot gevolg hebben dat het zij- of achtererf waarop u bouwt voor meer dan de helft is volgebouwd. Alle eventuele andere bouwwerken op dat erf moeten hierbij worden meegerekend.
 • de aan- of uitbouw mag niet gebouwd worden aan een gevel van een tijdelijke woning of woongebouw, zoals een woonkeet, of aan een woonwagen. Ook aan de gevel van een andere woning of woongebouw, dat niet permanent mag worden bewoond, zoals een vakantiehuisje, mag niet bouwvergunningsvrij een aan- of uitbouw worden gebouwd.
 • de aan- of uitbouw mag niet gebouwd worden bij een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stadsof dorpsgezicht.
Alleen als voldaan wordt aan alle genoemde voorwaarden mag u de aan- of uitbouw zonder bouwvergunning plaatsen. Deze voorwaarden gelden ook als u bouwvergunningsvrij iets wilt veranderen aan een bestaande aan- of uitbouw.

Wel een bouwvergunning nodig

Als uw bouwplan niet voldoet aan (één van) de voorwaarden 1 tot en met 4 dan moet u een reguliere-bouwvergunning aanvragen. Als uw bouwplan wel aan eerste vier voorwaarden
voldoet, maar niet aan één van de andere voorwaarden, dan moet u een lichte-bouwvergunning aanvragen. Voldoet uw bouwplan wel aan de eerste vier voorwaarden en is uw bouwwerk hoger dan 5 meter, dan moet u een reguliere bouwvergunning aanvragen.
Wilt u meer weten?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.
Wij zijn u graag van dienst.

Naam *
E-mail *
Woonplaats
Telefoon
human
Vraag/opmerking
Velden met een * zijn verplicht
verstuur »